artikel foto

Hoe kies ik een specialisatie als semiarts? 5 tips

"Als ik Eef spreek is ze al een tijdje bezig met haar coschappen. Ze is een enthousiaste en ambitieuze student. Het coschappen lopen vindt ze best lastig. Elke keer jezelf weer voorstellen en maar weer afwachten welke begeleiding je krijgt"

"Als ze thuiskomt is ze vaak moe waardoor ze iets minder vaak nog een boek openslaat dan ze zou willen. Overdag stellen ze vaak vragen die Eef dan niet altijd weet te beantwoorden. Zij voelt zich regelmatig een beetje geïmponeerd door ervaren arts-assistenten en specialisten. Maar ze is gelukkig vastbesloten zich niet van haar doel te laten weerhouden om arts te worden. Volgend jaar wordt zij semi-arts. Maar welk specialisme past bij haar? Is dat chirurgie waar ze genoot van het bezig zijn met haar handen? Of toch KNO waar ze zich als persoon meer op haar gemak voelde? Maar misschien is dat weer een beetje eentonig als je dat je hele leven moet doen... .Er zijn zoveel keuzes. Lastig."

Een van de beste garanties om ook op lange termijn met plezier en voldoening aan het werk te blijven is een vak hebben dat bij je past. Daarom is het belangrijk dat je als arts terechtkomt in een specialisatie waarvan de karakteristieken aansluiten bij jouw wensen, voorkeuren en vaardigheden. Zeker omdat die per specialisme nogal verschillen. Zo kun je als huisarts meer langdurig arts-patiëntrelaties opbouwen dan als chirurg of oogarts arts. Ook zien de diensten van een cardioloog er anders uit dan van een dermatoloog.

Er blijkt ook verschil te zijn tussen wat artsen van diverse specialisaties zelf het belangrijkste vinden in hun werk: chirurgen en gynaecologen waarderen vooral de creativiteit, terwijl huisartsen, internisten en kinderartsen de meeste waarde hechten aan het gevoel dat hun werk ertoe doet.

Maar hoe maak je hierin de juiste keuze? En wat voor arts wil je zijn?

Tip 1 Begin op tijd.

Een open deur maar begin als medisch student op tijd met je te oriënteren op de vervolgopleidingen die het beste bij je passen. Eigenlijk begint je loopbaan op de eerste dag van je studie. Sta af en toe stil bij je toekomst.

Tip 2 Zoek op internet

Op de website van de KNMG vind je beroepskeuzefilmpjes en kun je een beroepskeuzetest doen die selectie geeft van de specialismen die passen bij je voorkeuren.

Tip 3 Durf te praten en te vragen

Vraag je opleider te vertellen over zijn of haar vak. De meesten vinden het leuk te vertellen over de boeiende en minder prettige aspecten van hun werk. Vraag opleiders ook door op de kwaliteiten waarover je als specialist in hun vakgebied moet beschikken. Als je in gesprek gaat over hun specialisme zullen zij jou ook bevragen over je toekomstpad. Op die manier hoef je het niet allemaal in je eentje uit te dokteren.

Tip 4 Zoek je eigen waarom

Het begint met het waarom. Simon Sinek onderzocht wat mensen en organisaties succesvol maakt. Zijn kernboodschap: zorg ervoor dat je eerste helder hebt waarom je doet wat je doet. In zijn woorden: "It's not what you do, it's why you do it." Houd je deze volgorde aan, dan leid je je zelf aan de hand van je eigen waarden en maak je keuzes van binnenuit.

Wat wil jij met je werk als arts bijdragen? Op internet staat een filmpje van Simon Sinek en het begrip "gouden cirkel". Laat je inspireren door zijn Ted Talk om je betekenis als arts te verwoorden.

Tip 5 Kies niet de weg van de minste weerstand

Kies je eigen weg. Ook als dat betekent dat je op een eerdere keuze moet terugkomen. Soms is het nu eenmaal zo dat je niet direct de juiste specialisatie kiest. Als je je eigen weg durft te zoeken kom je op het juiste pad uit.

Tip 6 Lees een boek van deskundigen

Een heel handzaam en kleurrijk boekje is HEEL de dokter van Angèle van de Ven en Lodewijk Schmit Jongbloed. Ze dagen je uit tot reflectie op jezelf en op je loopbaan als arts.

Sta jij inmiddels voor deze keuze en kom je er toch niet uit? Wil je niet over een nacht ijs gaan bij deze belangrijke keuze in je loopbaan? Laat je dan begeleiden. Vaak zijn 1 of enkele gesprekken voldoende om antwoord te krijgen op je vragen. Ik help je graag!
Neem gerust contact op

Wil je overleg over een situatie of wil je meer informatie hebben over de diensten van Hellder in Zorg? Neem dan gerust contact op. Je kunt contact opnemen via onderstaand formulier of me bellen op 0613041149. Doorgaans reageer ik binnen 24 uur op je bericht.

Contact gegevens

 • Locaties
 • Amsterdam
 • Amersfoort
 • Hilversum
 • Utrecht
 • Meer...
  • Mijn gespreksruimtes bevinden zich op de volgende locaties:

   Amsterdam, IJsbaanpad (A10)

   Amsterdam-Diemen (A10) Burgemeester Van Tienenweg 20

   Amersfoort, Arnhemseweg 6

   Amstelveen, Startbaan 8

   Baarn, Baarnsche dijk 4D

   Bilthoven, Frans Halslaan 68

   Bussum, Lindelaan 10

   Eemnes - Fluger Wakkerendijk 58

   Hilversum, Burgemeester Lambooylaan 18

   Naarden, Amsterdamsestraatweg 19

   Utrecht, Oorsprongpark 7, 3581 ET

   Zeist, Utrechtseweg 133

KvK: 67698522
BTW nummer: NL 173124574B01